18/6/13

Γιατί οι γυναίκες σήμερα είναι αγενείς;

Είχα μια κουβέντα πρόσφατα με τον Χωστήρα σχετικά με την στάση των γυναικών απέναντι στους άντρες και την αγένεια που επιδεικνύουν οι γυναίκες όταν πάει κανένας χριστιανός να τους χαμογελάσει. Το ίδιο θέμα έθεσε σε ανάρτηση και ο λατρεμένος μου blogger Perinio.

Ήρθε η ώρα να μάθετε την αλήθεια. Θα σας την πω όλη εγώ. Να ξέρετε γιατί ενεργούμε έτσι και να μην σας κάνει εντύπωση που γυρίζουμε τα μούτρα αλλού ή που σας κοιτάμε σα να μας σκοτώσατε τη μάνα όταν κάνετε μια δειλή προσπάθεια για φλερτ ή το μέγιστο λάθος να μας χαμογελάσετε.

Μου έλεγε ο Χωστήρας πως ένιωθε πολύ μειονεκτικά όταν μια γυναίκα τον κοίταζε έτσι. Και μάλιστα απαιτούσε να του δείχνουν σεβασμό και τέθοια ... εφόσον κι αυτός τις σέβεται και τους φέρεται με ευγένεια. Δεν είναι έτσι μωρό μου.

Θυμήσου πόσο θύμωσες όταν χαμογέλασα προχτές σε εκείνο το παιδί στην παραλία. Κι όταν με ρώτησες αν τον ξέρω και σου είπα πως δεν τον ξέρω, αλλά ευχαριστήθηκα την θετική του διάθεση και το χαμόγελό του, έκανες να μου μιλήσεις δυο ολόκληρα λεπτά από τα νεύρα σου.

Αφού δεν τον ξέρεις, μου είπες, γιατί του χαμογέλασες; Το πρόβλημα λοιπόν είστε εσείς οι άντρες. Οι γυναίκες που σας αρπάζουν από τα μούτρα, είναι αυτές που έχουν δίπλα τους έναν άντρα σαν εσάς που δεν ανέχεστε να κοιτάει η κοπέλα σας άλλον άντρα. Και δεν εννοώ τίποτα άλλο με το ρήμα "κοιτάει", εκτός από την λέξη "κοιτάζω" "βλέπω".

Από την άλλη, οι όμορφοι και αξιόλογοι άντρες δεν εχουν ανάγκη να φλερτάρουν. Έχουν ήδη κατοχυρωμένες πολλές γυναίκες. Μένει να φλερτάρουν οι "ασχημούληδες". Κι οι ασχημούληδες πάνω στο πανικό τους να βρουν κοπέλα, να κάνουν σχέση και όλα τα συναφή, είναι λίγο μπουνταλάδες και τρομάζουν τις κοπέλες. Ο άντρας που είναι σε πανικό, φαίνεται. Και δεν είναι ωραίο για μια γυναίκα να το νιώσει αυτό. Τρομάζει, αγριεύεται και τελικά αγριοκοιτάζει για να γλιτώσει.

Επιπλέον υπάρχουν άντρες που είναι πραγματικά πολυ επιθετικοί όταν φλερτάρουν. Δεν θα με ενοχλήσει αν κάποιος μου χαμογελάσει εγκάρδια, ούτε κι αν σταθεί λίγο το βλέμμα του στο στήθος μου. Είναι φυσιολογική αντίδραση και δεν την παρεξηγώ. Όταν όμως με πλησιάσει και μου χωθεί επιθετικά και αρχίσει να μιλάει και με άσχημες κουβέντες για να δείξει άνεση, μαγκιά, κλανιά και γαματοσύνη, και στην ουσία με προσβάλλει, συγγνώμη αλλά θα λάβει το βλέμμα που του αξίζει. Επειδή λοιπόν έχουμε βιώσει όλες οι γυναίκες λίγο ή πολύ αυτά τα βάρβαρα, θα τα έλεγα, φλέρτ, είμαστε επιφυλακτικές και καχύποπτες ακόμη και στο αθώο ευγενικό χαμόγελο ενός καλού και γλυκού παιδιού.

Αντιδράμε από συνήθεια και όχι επειδή εκείνη τη στιγμή λειτουργεί η λογική. Λειτουργεί μάλλον το ένστικτο της επιβίωσης ή του φόβου και όχι η ανάγκη της υγιους επικοινωνίας. Και γνωρίζω πως είναι λάθος τρόπος, αλλά μερικά στερεότυπα δεν αλλάζουν από όποια πλευρά κι αν τα δούμε.
Θα μπορούσα να μιλήσω και για έναν φαύλο κύκλο, όπου ο άντρας κατηγορεί την γυναίκα, η γυναίκα τον άντρα και πάλι από την αρχή. Επειδή όμως δε θα έχω συμπέρασμα, δε θα το κάνω.

Προφανώς και υπάρχουν γυναίκες ψωνισμένες όσο δε παίρνει, που νομίζουν πως είναι οι κόρες του βασιλιά και πως δεν έχει κανείς το δικαίωμα να ρίξει το βλέμμα του πάνω τους. Είναι οι λεγόμενες στρίγγλες και συνήθως είναι και οι πιο όμορφες. Επειδή έχουν στα πόδια τους όποιον θέλουν, απαξιώνουν οποιονδήποτε κάνει μια προσπάθεια προσέγγισης και στο τέλος καταλήγουν μόνες γιατί όλοι οι άντρες επιλέγουν στο τέλος καλές γυναίκες και όχι και τόσο όμορφες.

Από την άλλη οι άντρες για να μην στιγματιστούν ότι τάχαμου χάσανε το ρόλο τους και πάψανε να κάνουν την πρώτη κίνηση, ότι τάχαμου είναι γκέι αν δεν την πέφτουν στις γυναίκες ευθέως, επιλέγουν έναν άσχημο και γουρουνίσιο τρόπο προσέγγισης που αηδιάζει από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς.

Άρα η αλήθεια είναι κάπου στη μέση, λατρεμένε μου Perinio, μιας και είσαι υπέρμαχος της μέσης οδού, όπως λές. Οι άντρες με τις άστοχες συμπεριφορές τους και οι γυναίκες με τις ανασφάλειες τους φτάνουν τα πράγματα στα άκρα και παύει η επικοινωνία και αυτή η κατάσταση σε αναγκάζει να έρθεις στην Κρήτη να σου βρούμε την καλύτερη. :)

Είμαι σίγουρη πως θα βρεθούν πολλοί άντρες να πουν πως τους φέρθηκε μια γυναίκα με αγένεια αλλά θα βρεθούν και πολλές γυναίκες να υποστηρίξουν πως τους φέρθηκε ένας άντρας με αυθάδεια.

Είστε όμως τυχεροί που με γνωρίσατε. Γιατί εγώ θα σας πω τι πρέπει να κάνετε για να μην λαμβάνετε το βλέμμα της οχιάς από τις γυναίκες. Υπάρχουν μερικά μυστικά που μας χαλαρώνουν εμάς τις γυναίκες. Το πιο σημαντικό είναι να νιώσουμε βολικά και να μην αισθανθούμε πως θέλει κάποιος να μας εκμεταλλευτεί, να μας κοροιδέψει ή να μας φέρει σε δύσκολη θέση.

Όταν λοιπόν εντοπίζεις τη γυναίκα που σε ενδιαφέρει, πριν κάνεις οποιαδήποτε κίνηση, τσέκαρε το περιβάλλον της. Την παρέα της, το ποτό της, τα ρούχα της. Αν καταλάβεις το κλίμα και το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται θα καταφέρεις δυο πράγματα.

1) Θα αντιληφθείς αν πραγματικά ΕΣΥ ενδιαφέρεσαι για εκείνη, γιατί θα έχει περάσει η στιγμή που την επέλεξες μόνο για την εξωτερική της εμφανιση. Αν με διακριτικότητα την παρατηρήσεις, ίσως να ξενερώσεις και να μην μπεις καν στην διαδικασία να της χαμογελάσεις, να περάσεις απαλά δίπλα της και να την αγγίξεις και όλα τα άλλα που σας τα έχει ξαναπεί ο ειδήμων Χωστήρας (πανάθεμα τον, κι εμένα μου τα έκανε και ιδού τα αποτελέσματα).

2) Θα σιγουρευτείς αν είναι μόνη ή όχι, αν το βλέμμα της γυρνάει γύρω γύρω στο μαγαζί, ή αν το βλέμμα της πέφτει πάνω σε έναν και μοναδικό άντρα, αυτόν που κάθεται δίπλα της κι εσύ δεν τον παρατήρησες καθόλου. Αν είναι με φίλες, αν είναι χαλαρή και σε καλή διάθεση. Αν είναι σε φάση να χαμογελάσει ή αν είναι νευρική και αγχωμένη.

Παρατηρείτε λοιπόν πως οι συνθήκες είναι αυτές που δημιουργούν την ένταση ή αντίθετα την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και δε βγάζει πουθενά να λέμε τσουβαλιάζοντας πως φταίνε οι γυναίκες με τους κακούς τρόπους ή οι άντρες με την γαϊδουρινή συμπεριφορά.

Έχετε παρατηρήσει πως αν σας έχουν τελειώσει τα χρήματα έχετε μια περίεργη κακή διάθεση μέχρι να ξαναπληρωθείτε; Έχετε εντοπίσει οτι αν δεν έχει μαγειρέψει η μαμά ή η κοπέλα σας, ωραίο φαγητό και μείνετε νηστικοί, είστε μέσα στα νεύρα; Κάπως έτσι είναι και η γυναικεία ψυχοσύνθεση. Είναι οι συνθήκες και οι ορμόνες φυσικά που ρυθμίζουν πολλά θέματα. Όταν έχουμε περίοδο, αγριοκοιτάζουμε και αυτός είναι κανόνας. Δε θέλουμε κανέναν άντρα και για κανέναν λόγο να μας χωρίσει από τη σερβιέτα μας.

Αν κάποιος τώρα από σας, σκεφτεί πως καλά τα λες ρε Κρήτη, αλλά εγώ δεν μίλησα για αγένεια στο φλέρτ, αλλά γενικά. Στο δρόμο. Στα μαγαζιά. Στα μπαρ. Εσύ δηλαδή κύριέ μου, αν σε πλησίαζε μια κοπέλα, και σου χαμογελούσε αλλά δε σου άρεσε καθόλου, τι θα έκανες; θα ανταπέδιδες το χαμόγελο από ευγένεια ή θα άλλαζες πεοζοδρόμιο; Κάπως έτσι οριοθετεί και η γυναίκα τα θέλω και τα δε θέλω της. Και μη ξεχνάμε πως οι γιαγιάδες μας, μας μεγάλωσαν με την χαρακτηριστική διδαχή: Δε μιλάμε σε αγνώστους και δεν παίρνουμε καραμέλες από αγνώστους. Αυτό έχει εντυπωθεί στο υποσυνείδητο της γυναίκας.

Συμπερασματικά πιστεύω πως ό,τι είναι να γίνει θα γίνει και δε θα σε ρωτήσει. Ποτέ δε ξέρεις τι σε περιμένει στην επόμενη στροφή του δρόμου. Εσύ κύριε μου, ένα έχεις να κάνεις, αν θες να πετύχεις. Να κάνεις αυτό που ξέρεις καλά και που το κάνεις και καλά.

Να χαμογελάς και να είσαι ο εαυτός σου.

Όποια το εκτιμήσει, θα είναι τυχερή.

29 σχόλια:

  1. Βασικά νομίζω ότι ο περινίο είπε για την ευγένεια στο χώρο εργασίας, αλλά γενικά η ευγένεια είναι στοιχείο πολιτισμού. Δε βλέπω το λόγο να μη χαμογελάσω σε κάποια που δεν μου αρεσεί όπως κι αν δω ένα γείτονα το πρωί θα του πω καλημέρα κι ας μην τον ξέρω.

    Τώρα για το φλερτ είμαι με το μέρος σου, το να είσαι μη ευγενικός είναι ένας καλός τρόπος άμυνας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφά μιλάει ο tommy.
      Δεν είναι μόνο νυφοπάζαρο η ζωή, υπάρχει και η στοιχειώδης ευγένεια κι η Έλληνες (ναι μας το έμαθε η γιαγά μας όπως λες) δεν είμαστε από τους πιο ευγενικούς λαούς.

      Όσο για τα άλλα, Κρήτη έχεις ένα δίκιο διότι όλες μας, από παιδιά σχεδόν, έχουμε κακιές-κάκιστες εμπειρίες και θέλει αγώνα και μεγάλη αυτοπεποίθηση να μη σημαδευτούμε και να μη ζούμε σε μόνιμη άμυνα. Άμυνα και στις καραμελίτσες του ξένου αλλά- φευ!- και στη ζήλεια του συντρόφου που, μην ξεχνιόμαστε, αποτελεί παγκοσμίως την πρώτη αιτία βίαιου θανάτου των γυναικών.

      Διαγραφή
    2. Tommy, δε μιλάμε για μια καλημέρα και ένα αθώο χαμόγελο. Συμφωνώ πως αυτά είναι στοιχεία πολιτισμού.

      Δάφνη, Δεν ήξερα ότι πρώτη αιτία βίαιου θανάτου ήταν η ζήλεια. Απίστευτο ακούγεται.

      Διαγραφή
  2. Respect!!!
    Kαι οι μεν και οι δε έχουν χάσει τη μπάλα αυτό το λεώ και επιμένω...
    Το θέμα είναι να είμαστε ο εαυτός μας και μόνο...το ''να φροντίσω να γίνω αρεστή'' από το ''αρέσω για αυτό που είμαι'',πολλάαααα χιλιόμετρα δρόμος!!!
    Προσωπικά δεν έχω κολλήματα τύπου γιατί γελάς,κοιτάς και τέθοια...όταν ο άνθρωπός σου ξέρει ποιός/ποιά ακριβώς είσαι και το πως λειτουργείς σε κάθε κατάσταση,τότε δεν ανησυχεί για τίποτα :)
    Εγώ βγαίνω πολλές φορές με γυναικοπαρέα χωρίς τον άντρα μου και με κερνάνε ποτά συνεχώς δεν έχω πει ποτέ δεν το παίρνω...χαμογελάω (δηλώνοντας έτσι το ευχαριστώ μου και μόνο) και πίνω το ποτάκι μου...Αν τώρα κάποιος παρεξηγήσει το χαμόγελό μας και ρισκάρει να γίνει εκείνος αγενής,ε τότε μιά χαρά θα πάρει τον πούλο,οέοοο!!!
    Πώς το λέει η παροιμία να δεις?Ααα ναι...φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο...Και για να το πω όπως το λέμε εμείς επαέ ''Δεν τρως κουλούκι φλέμονα,γαβγίζεις δε γαβγίζεις'' :p
    Φιλώ σε όμορφη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάλι, δε δέχομαι ποτό από αγνώστους. Εκεί υπάρχει μια παγίδα. Εσύ μπορεί να είσαι χαλαρή και να μην σε νοιάζει. Ο άλλος όμως μπορεί να μεταφράσει την κινησή σου να δεχτείς το ποτό του, ως συγκαταβαση στο φλερτ του.
      Θέλει και λίγο προσοχή.

      Επίσης δεν θέλω να προκαλώ. Δε με νοιάζει να αρεσω σε όλους κι από εκεί και πέρα να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Θέλω να αρέσω στον σύντροφό μου και μόνο σε αυτόν. Δεν επιδιώκω τα χειροκροτήματα του πλήθους. Για μένα δεν έχει νόημα να κάνω τους άντρες να γαβγίζουν και να τους αφήνω μετά ατάϊστους. Σημασία έχει να είμαι ευγενική μεν, χωρίς να δίνω όμως δικαιώματα.

      Είναι λεπτή η γραμμή και πολλές φορές περνά κανείς εύκολα από τη μια πλευρά στην άλλη.

      Διαγραφή
  3. Αχ τι σκηνικό μου θύμησες φιλενάδα. Για την αντρική καφρίλα εννοώ...αχ ήταν μια μέρα βροχερή...αλλά σιγά μην τα γράψω εδώ. Το χειμώνα τι θα έχω να θυμάμαι και να γράφω για τα παρελθόντα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περιμένουμε τα άπαντα της georginas. Έρχονται από Σεπτέμβριο στο Προφανώς...δε προκειται να αδυνατίσω ποτέ, φτιαχνοντας θεϊκές τούρτες.

      :)

      Διαγραφή
  4. Συνήθως ανταποδίδω το χαμόγελο,ακόμα κι αν είναι από κάποιον που δεν μ' αρέσει. Δε βλέπω τον λόγο να μην το κάνω,μ' εκνευρίζει η ξινίλα που βασιλεύει στην Αθήνα (έκανα και ρίμα :p).

    Τώρα για τους αγενείς άνδρες... όντως είναι θέμα άμυνας. Έχω παρατηρήσει ότι οι περισσότεροι φέρονται έτσι μόλις τους δείξεις ότι δεν ενδιαφέρεσαι. Με τον ωραίο ή τον άσχημο τρόπο,υπάρχουν τύποι που δεν το δέχονται κι ίσως προσπαθούν να σου περάσουν και το μήνυμα ότι χελόου κοπελιά,δεν μου ρίχνεις πίτα εσύ,εγώ σου ρίχνω κι επειδή με κούρασες,έχω υφάκι!

    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστή η παρατήρηση σου, και γι' αυτό οι γυναίκες γίνονται ολοένα και πιο επιθετικές και γυρνάνε τα μούτρα τους αλλού.

      Διαγραφή
  5. "Και μη ξεχνάμε πως οι γιαγιάδες μας, μας μεγάλωσαν με την χαρακτηριστική διδαχή: Δε μιλάμε σε αγνώστους και δεν παίρνουμε καραμέλες από αγνώστους. Αυτό έχει εντυπωθεί στο υποσυνείδητο της γυναίκας."

    Αυτά μας φάγανε.Και τους μεν και τις δε.
    Δεν υπάρχει ανθρωπιά και διάθεση για γνωριμίες.Ήτε είναι ερωτικές,ήτε απλά κοινωνικές.
    Επικρατεί τρελή αγοραφοβία σήμερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο κόσμος ζει σε συγχυσμένες εποχές. Το φλερτ δε χωράει πια στη ζωή του με τόσα προβλήματα που κουβαλάει ο καθένας.
      Κι αν χωρέσει, δε γίνεται με τον σωστό γοητευτικό τρόπο.

      Διαγραφή
  6. Γιατί πολλές έχουν ψωνιστεί και νομίζουν ότι το να πουλάνε τσιγάρα σε περίπτερα τις κάνουν διευθύντριες. σε δουλειά πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και να σερβίρουν καφέδες με τον κώλο έξω.
      Αξία ανεκτίμητη.

      Διαγραφή
  7. Σωστά όσα γράφεις δεν διαφωνώ. Εγώ αναφέρθηκα περισσότερο στον χώρο εργασίας. Εκεί υπάρχει το πρόβλημα. Είναι απαραίτητα τα χαμόγελα και οι ειλικρινείς καλημέρες. Είναι νόμος. Αν ήμουν εργοδότης το Α και το Ω στους υπαλλήλους μου θα ήταν ανθρώπινη και ευγενική συμπεριφορά. Αλλιώς δεν πα να είσαι η Μόνικα η Μπελούτσι σουτ επι τόπου. Σημαντικό όμως να προσθέσω οι κοπελιές σε αυτά τα μαγαζία να ξέρουν να βάζουν και όρια. Δεν λέμε να τσιλιμπουρδίζουν με πελάτες όπως στα κωλόμπαρα. Αλλά μια καλή κουβέντα για τον ταλαίπωρο που πάει στην δουλειά πάντα χρειάζεται. Αν ο τυπάκος το παρεξηγήσει και νομίζει πως ΑΧΑ ΕΔΩ ΘΑ ΓΑΜΗΣΟΥΜΕ ! τότε τον βάζει στην θέση του με τον τρόπο που του αρμόζει. Στην παραλία και στον δρόμο δεν έχω καμία απαίτηση να μου χαμογελάσει ακόμα και η μάνα μου. Δεν με νοιάζει. Στα κωλομάγαζα που αφήνω τα λεφτά μου όμως το απαιτώ.

    Στο καμάκι τώρα όταν βλέπουμε πως δεν μας πέρνει πρέπει να την κάνουμε με ελαφρά πηδηματάκια και να αφήνουμε μια ατάκα προτότυπη. Οχι προσβλητική, όχι κακόγουστη, όχι αναωτερώτητας και καφρίλας. Θέλει μια έξυπνη ατάκα και άντε γεια. Αν επιμένεις όμως γίνεσαι μαλάκας και προκλητικός.

    Λατρεμένη αγαπημένη Κρήτη, κοπέλα του αγαπημένου μου γαμιόλη Χωστήρα σε ευχαριστώ για την αφιέρωση.
    ο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που λες πάντως συμβαίνει. Πως πολλές σερβιτόρες είναι ευγενικές και προκλητικές, μια σταση που υπέγραψαν για να την τηρούν, όταν έπιασαν δουλειά.

      Οπότε αντικειμενικά καλύτερη η αυθεντικότητα=αγένεια, μιας γυναίκας, άρα και ξέρεις που πας παρά η γλοιώδης ευγένεια που σκοπεύει αλλου.

      Διαγραφή
  8. Πολύ σωστά όλα όσα γράφεις, αλλά αν το θέμα είναι στο χώρο εργασίας, έχει τα δίκια του και ο Perinio...
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, φυσικά. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο στους χώρους εργασίας. Οι κοπέλες παίρνουν γραμμή, να είναι ευγενικές, να φοράνε λίγα ρούχα και να κουνιούνται με χάρη για να κερδίσουν πελάτες. Κι οι πελάτες έρχονται μεν, αλλά τρελαίνονται από την άλλη.

      Εγώ δεν έχει τύχει να γνωρίσω αγενείς σερβιτόρους...ειδικά στους καιρούς που ζούμε.

      Διαγραφή
  9. Εγώ προσωπικά προσπαθώ να είμαι επικοινωνιακή κι όχι αγενής. Το ποστ σου με έβαλε σε σκέψεις. Αλλά έχεις δίκιο. Ειδικά στο σημείο που λες για τους επιθετικούς άντρες. Κάτι τέτοιοι σε απωθούν σε χρόνο ρεκόρ. Φωνάζουν από μακριά "θέλω να βρω γκόμενα, κοιτάξτε με, είμαι κι εγώ εδώ!". Πολλές φορές κάτι τέτοιοι έχουν βγει από μακρόχρονη σχέση και ψάχνουν αντικαταστάτρια.
    Επίσης οι συμβουλές σου περί φλερτ είναι πολύ καλές και θα έλεγα ότι απευθύνονται και σε εμάς, τις γυναίκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτοί που έχουν βγει από μακροχρόνια σχέση, δεν μπαίνουν εύκολα στη διαδικασία να κάνουν άμεσα σχέση. Δεν τους φοβάμαι τόσο, όσο αυτούς που θέλουν κοπέλα και την θέλουν τώρα. Γίνονται πολύ κάφροι!

      Διαγραφή
  10. Γειά χαρά!! Ψιλοτυχαία έπεσα στο blog, διάβασα το κείμενο, το βρήκα ενδιαφέρον και εύστοχο... να μαι λοιπόν. :)

    Από μια αντρική σκοπιά: Είναι πολύ σωστό αυτό που γράφεις, πως στο τέλος, οι μεν φτάνουν να ορίζουν την συμπεριφορά των δε και αντίστροφα... Οι γυναίκες φέρονται όπως φέρονται γιατί υπάρχει ένα ποσοστό αντρών που τις ωθεί σε αυτή τη στάση κλπ. Αυτό το θέμα με την καταπίεση ("γιατί χαμογέλασες?" κλπ) καταντάει γελοίο από ένα σημείο και έπειτα και θλίβομαι που το βλέπω σε τέτοιο βαθμό γύρω μας.

    Είναι πολύ μεγάλο θέμα βέβαια και σηκώνει συζήτηση. Αφήνοντας κατά μέρος το (υψηλό δυστυχώς) ποσοστό των κάγκουρων/αγενών/ληγούρηδων κλπ, είναι γεγονός πως το καλάμι που κουβαλάνε οι γυναίκες στα μέρη μας είναι συχνά δυσανάλογο της πραγματικής τους "αξίας" ή της συμπεριφοράς που δείχνει ένας άντρας απέναντι τους. Και εδώ δεν αναφέρομαι μόνο στις κλασικές τοποθεσίες τύπου "μπαρ", με την ανταλλαγή βλεμμάτων και όλα, αλλά σε όλων των ειδών τις κοινωνικές προσεγγίσεις. Ένα απλό "πάμε για καφέ?" είναι αρκετό για να ωθήσει κάποιες κοπέλες σε συμπεριφορά ψωνίσματος, σε στάση άμυνας ή διάφορα σχετικά.

    Το φλερτ είναι κάτι φυσικό και ΑΝ γίνεται όμορφα, θα έπρεπε να το αντιμετωπίζουμε ως τέτοιο (άντρες και γυναίκες), και όχι λες και πρόκειται για κάτι... μιαρό ή δεν ξέρω και γω τι.

    Δυστυχώς ο όρος φλερτ έχει παραχωρήσει την θέση του σ' εκείνον του πεσίματος. Και όλη η σημασία της κίνησης αλλάζει. Το "πέσιμο" μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο πραγματικό (συχνά γυναίκες με ανασφάλεια θα ερμηνεύσουν ως πέσιμο πολλών ειδών προσεγγίσεις, απλά για να αισθανθούν ότι είναι κάποιες), ωστόσο στο τέλος, αυτό που μένει, είναι η αγενής συμπεριφορά: είτε του άντρα που προσεγγίζει άσχημα μια γυναίκα, είτε της γυναίκας που τον κάνει με τον τρόπο της να νιώθει άσχημα, χωρίς να έχει κάνει κάτι αρνητικό.

    Στο τέλος οι άντρες που δεν είναι επιθετικοί, που δεν είναι πέφτουλες κλπ, φτάνουν να πληρώνουν οι ίδιοι το τίμημα.

    Να μη σου πω πως υπάρχουν γυναίκες που θα προτιμήσουν τον επιθετικό, στο φινάλε, ακόμα και αν επιφανειακά δηλώνουν πως τις "ενοχλεί". Τους βγάζει περισσότερη "αντρίλα" ίσως, αφυπνίζοντας διάφορων ειδών ορμόνες? Ίσως.

    Συγκρίνοντας με την αντίστοιχη στάση γυναικών στο εξωτερικό (σε άλλες χώρες της Ευρώπης κυρίως) διαπιστώνω πως πρόκειται, κατά πολύ, για ελληνικό ζήτημα. Μια μίξη επιφανειακής απελευθέρωσης, άμυνας και παλιών αντιλήψεων σχετικά με τον ρόλο της γυναίκας ως "τρόπαιο", ως "θήραμα", δηλωτική των γυναικών που - συνήθως - τα περιμένουν όλα απέξω και δεν επιδιώκουν οι ίδιες να κάνουν κάποια προσέγγιση, αν τις ενδιαφέρει κάποιος. Απλά στέκονται εκεί, περιμένουν, και ο άντρας "οφείλει" να τις προσεγγίσει. Και να το κάνει σωστά. Χωρίς το τελευταίο φυσικά να συνιστά εγγύηση για οτιδήποτε.

    Στο τέλος νομίζω μας λείπει η απλότητα, η διάθεση για άνοιγμα και γνωριμίες, όπως σωστά έγραψε ένας φίλος πάνω. Και σ'αυτό υπεύθυνα είναι και τα δύο φύλα, με τις αντιλήψεις που καλλιεργούν...

    Ελπίζω να μην σε κούρασα. :) Την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μας κούρασες. Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σου!
      Καλώς μας ήλθες

      Διαγραφή
  11. είχα ξεκινήσει χθες να γράφω σχόλιο, αλλά κάτι με διέκοψε και δεν το τελείωσα ποτέ τελικά. Αυτό που θυμάμαι είναι πως έγραφα "είσαι γαμάτη ρε Κρήτη", γιατί μου άρεσε πολύ ο τρόπος σκέψης και ανάλυσής σου!
    αυτό που θα συμπληρώσω σήμερα είναι πως το χαμόγελο είναι ωραίο, ειδικά όταν σου βγαίνει αβίαστα. Δλδ ακόμη κι αν δεν σ αρέσει ο άλλος σαν εμφάνιση, αν έχει θετική αύρα και σε εμπνέει, θα χαμογελάσεις. Αν πάλι είναι αγενής κι επιθετικός, σόρυ κιόλας, αλλά δεν θα καταπιεστώ για να μην με πει σνομπ..
    (οκ, τώρα μπορεί να έχω ξεφύγει κι από το θέμα, γιατί χθες διάβασα την ανάρτηση, σήμερα ψιλοκοιμάμαι...θα δείξεις κατανόηση...ε?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όσον αφορά τον εργασιακό χώρο, αισθάνομαι ότι δεν μπορώ να αποδώσω όταν στο γραφείο, στην σχολή και στο σχολείο που εργάζομαι δεν βλέπω γύρω μου χαμογελαστούς ανθρώπους. Δεν εννοώ να χαμογελούν με το ζόρι, δεν θα μπορούσα να το απαιτήσω αυτό από έναν καθαρά αγγλοσαξονικό λαό. Το ψεύτικο χαμόγελό τους και η ευγένεια για τα μάτια του κόσμου με ενοχλούν. Από την μια προτιμώ τους Έλληνες που δεν είμαστε τόσο διπλωμάτες και στο πρόσωπό μας φαίνεται τις περισσότερες φορές ξεκάθαρα η διάθεσή μας. Έχει λοιπόν να κάνει με τον χώρο, τον χρόνο αλλά και την κουλτούρα. Τελείως διαφορετική στο ορεινό χωριό του Ρεθύμνου απ'όπου κατάγομαι, στην Αθήνα όπου πέρασα ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου και στην Μελβούρνη.

    Όσον αφορά τα δυο φύλα, με κάλυψαν τα παραπάνω σχόλια στο σύνολό τους. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήλθες στο ιστολόγιο μας.
      Ένα ειλικρινές ελληνικό χαμόγελο; Αξία ανεκτίμητη.

      Διαγραφή
  13. Εσείς η ίδια το λέτε ουσιαστικά.
    Οι γυναίκες είναι επιπόλαιες, επιφανειακές και ρηχές εφόσον πάνε για τους ωραίους και "άνετους" να υποθέσω οικονομικά.
    Γέλια.
    Να σας πω κάτι?
    Όταν είσαι ωραίος και πολύ οικονομικά άνετος σαν σκουπίδι να αντιμετωπίζει τις γυναίκες πάντα θα βρίσκονται οι περισσότερες που θα δεχτούν να είναι κοντά σε έναν τέτοιο άνδρα.
    Γιατί?
    Μα γιατί είπαμε είναι ρηχές.
    Γέλια.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Οι γυναικες ειναι απο τη φυση τους απλησιαστες με τους αντρες και δε θελουν γνωριμιες με αντρες. Ιδιως αν καποιος αντρας δεν εχει πονηρο σκοπο για μια γυναικα και δε θελει να βρει γκομενα, αν χαμογελασει ή μιλησει ευγενικα σε μια γυναίκα με στοχο απλα μια φιλικη γνωριμια ή απλα μια καθημερινη στοιχειωδη ευγενεια απεναντι στους ανθρωπους που βρισκονται στον ιδιο χώρο τοτε σιγουρα ο αντρας αυτος θα εισπραξει ξινίλα μπορει και αγένεια απο τη γυναικα. Εμενα προσωπικα καμία γυναικα δε μου λεει ουτε καλημερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οι γυναικες ειναι απο τη φυση τους και απο τη βιολογια τους αντικοινωνικες με ολους τους αντρες και αυτο συμβαινει παγκοσμιως. Η φυση ειναι προβληματικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή