6/8/13

Αγάπη Μόνο

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα ξενέρωτο θέμα, για την αγάπη. Λένε πως η αγάπη έχει πολλές μορφές, εγώ λέω πως έχει μόνο μία και έχει να κάνει με την φροντίδα και το ενδιαφέρον. Όταν η μάνα φροντίζει το μωρό και του αλλάζει την πάνα που σκάει από το σκατό, έχει μέσα της αγάπη γι' αυτό το πλάσμα. Και μάλιστα δεν περιμένει ανταπόδοση.

Όταν η κόρη φροντίζει την ηλικιωμένη μάνα της και της δίνει μια χείρα βοηθείας, δείχνει την αγάπη της για εκείνη. Όταν ο σύντροφος φροντίζει τη σύντροφο και το αντίθετο βεβαίως βεβαίως, δείχνει πως υπάρχει αγάπη μεταξύ τους. Και δεν πρέπει να την μπερδεύουμε με τον έρωτα ή τη μητρική σχέση κλπ.

Άλλο λοιπόν είναι να κόβω φλέβες για τον Χωστήρα και να πιάνεται η καρδιά μου και να σφίγγεται το στομάχι μου όταν με αγγίζει και άλλο να φροντίζω να τρώει υγιεινά (σταματήστε πια, μια φορά μόνο φτιάξαμε πίτσα) και να είναι περιποιημένος, υγιής κλπ. Στο ζευγάρι όσο αυτές οι διαδικασίες γίνονται από καρδιάς κι όχι από την ρουτίνα, τότε μιλάμε για αγάπη.

Όταν όμως γίνονται αναγκαστικά κι από συνήθεια τότε μάλλον κάτι πάει στραβά και θα πρέπει να χωρίσουμε. Δηλαδή να αλληλοσκοτωθούμε. Ο Χωστήρας έχει δηλώσει πως θα με σκοτώσει αν πάω με άλλον. Αυτό δε το λες αγάπη, αλλά εμμονή και εγωισμό. Κι εγώ όμως, αυτόν θα σκότωνα από το να ψάχνω όλη τη Ρωσία............. (Thomas, λέγε τί ξέρεις, Perinio, επίσης λέγε τί ξέρεις).

Όι άνθρωποι δεν αγαπάμε εύκολα. Αγαπάμε μόνο όπου μας αγαπάνε. Και μπορεί να μην περιμένουμε πάντα αντάλλαγμα, αλλά μια κάποια αποδοχή την έχουμε ανάγκη. Είναι δύσκολο πράγμα να είσαι εκεί για τον άλλον και να του προσφέρεις ακόμη και τη ζωή σου, χωρίς να πάρεις πίσω απολύτως τίποτα. Βέβαια θα έπρεπε να είμαστε περισσότερο ανθρωπιστές και εθελοντές και όλα όσα εμπεριέχουν την αγάπη. Όμως είναι τόσο σκληρή η εποχή που ζούμε, που ακολουθούμε πρότυπα αρνητικά.

Ειδικά τα παιδιά, ό,τι βλέπουν, κάνουν. Έχω μια μικρή ανιψούλα από μια δεύτερη ξαδέρφη μου που είναι περίπου ενός έτους και ίσως και λίγο πιο μικρή. Όταν την είχα συναντήσει πριν από καιρό μου λέει η ξαδέρφη μου:  Δες τί κάνει. Η μικρή έπαιρνε πχ μια κούκλα, έτεινε το χέρι της προς το μέρος μου με σκοπό να μου την δώσει. Όταν εγώ πλησίαζα το χέρι μου να την πάρω, εκείνη απομάκρυνε το παιχνίδι και το έκρυβε πίσω της.

Μου φάνηκε απίστευτη κακία να λειτουργεί έτσι ένα μωρό ενός έτους. Άρχισα να διαμαρτύρομαι στην ξαδέρφη μου καθώς αναρωτιόμουν δυνατά : Που το είδε και το κάνει; Η ξαδέρφη δεν ήξερε να απαντήσει. Το έκανε το μωρό μια φορά, όλοι γελάσανε και εκείνο συνέχισε να το κάνει και μάλιστα το εξέλιξε. Η αγάπη είναι να μοιράζεσαι. Κι αν δεν μοιράζεσαι τότε θα μείνεις μόνος σου σε έναν εγωπαθή και αξιολύπητο κόσμο.

Για την ιστορία, ασχολήθηκα για λίγη ώρα με το μωρό, της έμαθα να δίνει εν τέλει το παιχνίδι και όταν να της το δίνουν πίσω να λέει ευχαριστώ. Της έδειξα την κίνηση του χεριού που μπαίνει πάνω στο στήθος για ευχαριστώ. Επειδή είναι μιμητικό όν το έκανε. Και άρχισε να δίνει τελικά το παιχνίδι και να μη το παίρνει πίσω.

Όσοι είστε γονείς και έχετε παιδιά να θυμάστε πως ό,τι βλέπουν κάνουν. Αν έχετε αγάπη μέσα σας και τα πλημμυρίσετε κι αυτά δεν υπάρχει περίπτωση να μην την νιώσουν και να μην την κάνουν τρόπο ζωής μεθαύριο.

Στις ανθρώπινες σχέσεις η αγάπη είναι το βασικότερο συστατικό. Όταν πχ τις προάλλες ο Αφρικανός θεοποιούσε την γυναίκα του και ήλπιζε να ζήσει μαζί της  666 χρόνια, το έλεγε από αγάπη. Δεν είναι έρωτας το να ονειρεύεσαι 7 ολόκληρες ζωές να τις ζεις με τον άλλο μαζί. Είναι αγάπη.

Όταν ο Χωστήρας μου με πήρε μια μέρα τηλέφωνο και μου είπε πως παρόλο που πνιγόταν στη δουλειά ήθελε να με πάρει και να δει τί κάνω, αν πλήττω, αν βαριέμαι, αν τον σκέφτομαι, αυτό δεν είναι έρωτας, είναι....αγ..., λάθος...., αυτό είναι έρωτας.

Οταν η κολλητή μου είναι σε διακοπές με τον άντρα της και παρόλα τα ζουμιά τους με παίρνει τηλέφωνο να δει τί κάνω και να με καλέσει και μαζί της, αν θέλω να πάω, αυτό είναι αγάπη. Και φυσικά είναι αδιακρισία αν πω: Ναι, έρχομαι. Αλλά και μόνο που με σκέφτηκε, αρκεί.

Όταν δεις στο δρόμο ένα παιδί που σου απλώνει το χέρι και ζητάει να φάει και σε κοιτάει στα μάτια έτοιμο να κλάψει, όσο κι αν το εκμεταλλεύονται κάποιοι, αν εσύ του δώσεις κάτι, αυτό είναι αγάπη.

Όταν εθελοντικά βοηθάς στην καθαριότητα της παραλίας της περιοχής σου ή του δάσους ή συμμετέχεις σε διάφορες οικολογικές δράσεις, έχεις αγάπη μέσα σου απέναντι στη φύση.

Γι' αυτό λέω πως η αγάπη δεν έχει μορφές. Είναι μία. Και καραδοκεί πάντα και παντού γύρω μας για να μας γεμίσει με ενέργεια και συναισθήματα. Για να μας απογειώσει.

Αγάπη Μόνο.

28 σχόλια:

  1. Κι είναι συναίσθημα που κρατάει. Μάλλον για πάντα. Δε μπορώ να δεχτώ ότι θα πάψω ν' αγαπάω την κολλητή μου π.χ. Δεν ξέρεις ποτέ πώς τα φέρνει η ζωή,ίσως αλλάξουν οι συγκυρίες,αλλά κάποιοι άνθρωποι έχουν κερδίσει επάξια μια θέση στην καρδιά σου. Για όσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι όμως...μπορεί να έρθει η στιγμή που θα πάψεις να αγαπάς την κολλητή σου. Δε το εύχομαι...αλλά μερικές φορές οι συγκυρίες οπως λες είναι...τρομακτικές.

      Διαγραφή
  2. Συμφωνώ κι επαυξάνω ! Κυρίως στο σημείο με τα παιδιά! Από παιδαγωγική πλευρά , θα μου επιτρέψεις να σου σφίξω το χέρι! Συνέχισε να δίνεις αγάπη στα παιδιά δείχνοντας με άσκηση (όπως πολύ σωστά έπραξες) το σωστό και θα έχεις βάλει ένα λιθαράκι στη σωτηρία του κόσμου!
    Σε ευχαριστώ για όσα διάβασα! Με συγκίνησε η γραφή σου!
    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω μεγάλη ευαισθησία με τα παιδιά.
      Είναι το μέλλον. Πρέπει να τα προσέχουμε.

      Διαγραφή
  3. Δεν ειναι καθολου ξενερωτο το θεμα σου!!! (Απο κατι τετοια σοβαρα σου, σε θαυμαζω κ σε καμαρωνω, να ξερεις..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ασταδγιάλα συγκινήθηκα πάλι πρωί πρωί, σνιφ σνιφ, κλαψ κλαψ, σμπαρακουάκ και λοιπά επιφωνήματα λύπης από τα Μικιμάου που διάβαζα μικρός.
    Υ.Γ. Ρωσίδες; Ποιες Ρωσίδες; Δεν υπάρχουν Ρωσίδες. Εν οίδα ότι ουδέν οίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχουν. Αλλά σίγουρα υπήρχαν. Μην τον καλύπτετε. Τα ξέρω.

      Διαγραφή
  5. Και εγω δεν ξέρω τίποτα για το αν έχει κάνει τίποτα με Ρωσίδες ο Χωστήρας. Αυτες να ρωτήσεις. Γκουχου γκούχου

    Δυστυχώς πάντως στις περισσότερες των περιπτώσεων προσφέρουμε αγάπη και βοήθεια και κατανόηση και στήριξη κτλ και πέρνουμε πίσω ένα σακί με αρχίδια. Δεν βαριέσαι χρήσιμο είναι και το σακί με τα αρχίδια. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για ανταλακτικά.
    Σημασία για μένα είναι να νιώθεις καλά με τον εαυτο σου όταν κάνεις κάτι καλό ιδιαίτερα όταν μοιράζεις αγάπη. Αν δεν ανταποδίδει ο άλλος οκ δεν τρέχει θα την δώσεις κάπου αλλού. Δεν βρεις ούτε εκεί ανταπόκριση συνεχίζεις. Κάποια στιγμή θα βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος να εκτιμήσει αυτο που δίνεις και σίγουρα θα ανταποδώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αγάπη δεν χρειάζεται εκτίμηση.
      Είναι ελεύθερη από τιμές.
      Δίνεις γιατί έχεις ανάγκη να την διοχετεύεις στους άλλους.
      Αυτό είναι το σημαντικό της.
      Η αυτονομία της και η παντοδυναμία της.

      Διαγραφή
  6. Μπορείς να πιάσεις ό,τι θέμα θες, όσο κλισέ κι αν είναι μα νομίζω το υποστήριξες καλά. Δεν έχω να πω κάτι. Μόνο ότι το τηλεφώνημα του Χωστήρα μου θύμισε αυτό που έχω δει γραμμένο στο φου μπου: when someone aks about you although that someone is busy, he/she really loves you.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η αγάπη θέλει χρόνο.

    Στα άλλα ναι, αλλά για το παιδάκι μην παρεξηγείς. Είναι στο πολύ σημαντικό στάδιο που συνειδητοποιεί το εγώ. Συνειδητοποιεί δηλαδή πως κάτι που ξέρει αυτό μπορεί να μην το ξέρεις εσύ και κάνει πειράματα με το δικό μου- δικό σου όπως όλα τα παιδιά. Ως εκείνη τη στιγμή που θα το εξερευνήσει νομίζει π.χ. πως το όνειρό του το ειδαμε όλοι, πως όταν πεινάει το ξέρει η μάνα του. Τώρα πειραματίζεται κι εξανθρωπίζεται. Είναι μια φυσικότατη φάση που αλίμονο αν εμποδιστεί.

    Καλημέρα με Αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Love is in the air.
    Ότι και να γίνει ο Χωστήρας θα είναι εκεί για σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χωστήρα, κοίτα μη τ'αφήσεις να σου φύγει αυτό το κορίτσι...Το νου σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καμ αμπόαρντ δι Λαβ Μπόουτ (κι ας το πήγανε για παλιοσίδερα) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγώ ξέρω για Ρωσίδες και Ουκρανάιζερ, αλλά my lips are sealed.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσένα θα σε τιμωρήσω με άλλον τρόπο.
      Ας όψεται που σε συμπαθώ...κάργα.

      Διαγραφή
  12. Την αγαπη την δίνεις γιατί ΕΣΥ το θέλεις και γιατί νιωθεις οτι αυτό που κανεις σε κανει να νιώθεις καλά .. η αγαπη που χαρίζεται.. γυρίζει πίσω σε εκείνον που την δίνει .. κατα την γνώμη μου... καλώς σε βρήκα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή